Motivatiebrief Schrijven Tips

8 Tips voor het Schrijven van een Motivatiebrief/Sollicitatiebrief.

1. Maak het niet te lang. Een sollicitatiebrief dient, inclusief adressering, aanhef en aflsuiting niet langer te zijn dan één A4’tje. Houd het daarom bondig en benoem alleen de relevante zaken. Hierdoor houdt u het ook interessant voor de werkgever die op zijn minst nog enkele tientallen andere motivatiebrieven zal moeten doospitten.
2. De aanhef. Het is hier gebruikelijk, en netjes, om als aanhef “Geachte” te gebruiken. Probeer er achter te komen aan wie de brief precies gericht is zodat je “Geachte heer…..”/”Geachte mevrouw…..” kan gebruiken, hoe persoonlijker hoe beter. U kunt ook “Beste” gebruiken als aanhef, als u “Geachte” niet gepast vindt.

Advertenties openen in een nieuw scherm.
3. Maak geen fouten.
Een motivatiebrief dien je op de computer te maken, en niet met de hand te schrijven. Bijkomend voordeel is dat je veel spelfouten hierdoor kunt voorkomen met een spellings-corrector. De computer corrigeert echter niet de grammatica in je motivatiebrief en daar dien je dus zelf goed op te letten. Lees de brief altijd op papier nog eens na en laat ook een bekende de motivatiebrief nogmaals doorlezen, 4 ogen zien meer dan 2!
4. Lettertype en lettergrootte. Gebruik voor de motivatiebrief hetzelfde lettertype en lettergrootte als in je C.V. Hanteer hierbij een maximum van lettergroote 12, hoewel 11 vaak netter staat. Gebruik geen rare lettertypes.

5. Vousvoyeer altijd. De motivatiebrief is een zakelijke brief, daarbij hoort zakelijk taalgebruik. Spreek de lezer daarom altijd met u aan en nooit met jij. Vermijd in de motivatiebrief sowieso populair taalgebruik en spreek de recruiter altijd met de achternaam aan.

Advertenties openen in een nieuw scherm.

6. Wees uniek.
De werkgever ontvangt naar aanleiding van de vacature waarschijnlijk tientallen of honderden brieven. Om er bovenuit te steken en herinnerd te worden moet je iets unieks hebben. Probeer te bedenken wat jij wel hebt dat de rest niet heeft (een unieke kwaliteit, ervaring of motivatie), zo zul je beter herinnerd worden en vergroot je je kans op de baan.

7. Gebruik een duidelijke opbouw. Zorg ervoor dat de brief duidelijk opgebouwd is met een inleiding, motivatie, kwaliteiten en slot-alinea. Ook het AIDA (Attention, Interest, Desire & Action) Model is goed om te gebruiken. Een duidelijke opbouw leest prettig en zorgt ervoor dat je georganiseerd overkomt, tevens zal de werkgever hierdoor langer zijn/haar aandacht bij de brief te houden.

8. Vraag om een gesprek. In een motivatiebrief van één A4’tje kan het nooit duidelijk worden of jij bij de werkgever past. Vraag daarom altijd om een gesprek door aan te geven dat je je motivatie brief graag persoonlijk in een gesprek toe wilt lichten. Om dezelfde reden is het niet verstandig om direct te verlangen aangenomen te worden, bijvoorbeeld door te zeggen dat je hoopt snel aan de slag te kunnen.

9. De handtekening. Vergeet onderaan de brief niet je handtekening te zetten.

Wanneer u nog toevoegingen of verbeteringen hebt kunt u die hieronder kwijt, andere berichtjes zijn natuurlijk ook welkom!

3 gedachten over “Motivatiebrief Schrijven Tips

Reacties zijn gesloten.