Motivatiebrief Voorbeelden

Algemene en beroepsspecifieke motivatiebrieven

Op deze pagina vindt u een lijst van beroepen waarvoor u voorbeeld motivatiebrieven gratis kunt downloaden om zelf te bewerken. U kunt de motivatiebrief van uw keuze vinden in de alfabetische volgorde. De brieven waar “tip!” achter staat kunnen goed als algemeen voorbeeld van een motivatiebrief dienst doen, terwijl de andere motivatiebrieven meer beroepsspecifiek zijn.

Vergeet echter nooit de brief te personaliseren, u wilt tenslotte niet precies dezelfde brief als een andere sollicitanten! Een motivatiebrief is een brief die erg persoonlijk is. Je schrijft in eigen woorden zo optimaal mogelijk je motivatie op. Het kan zijn dat een brief wordt opgesteld wanneer je in aanmerking wilt komen voor een opleiding, dan dien je aan te geven waarom zij juist jou uit moeten kiezen, welke motivatie zet jij op papier? Het is belangrijk dat je aan de hand van een voorbeeld kunt werken, dan krijg je meteen ideeën waar je mee aan de slag kunt gaan. Een aantal elementen dien je in ieder geval op te nemen in je motivatiebrief.


U kunt voor de meest uiteenlopende beroepen een voorbeeld motivatiebrief vinden, bijvoorbeeld voor de functie van adjunct kantoordirecteur. Ook voor een boel administratieve functies zijn er voorbeelden, zoals voor een administrateur/controller, een administratief medewerker, 2e voorbeeld, 3e voorbeeld en het 4e voorbeeld. Ook voor wanneer u een afstudeeropdracht wilt binnenhalen en voor verschillende assistentschappen als analist, begeleider of makelaar. Werkt u in de beauty-hoek, dan is deze motivatiebrief van een beautyconsultant misschien wat voor u. Maar misschien zoekt u wel een baan als boekhouder, of als centralist. Voor in de financiële branche is de brief voor een functie als controller (tip!) meer geschikt. Voor in de medische wereld hebt u wellicht meer aan een voorbeeld brief van doktersassistent of hoofdverpleegkundige. Wanneer u wilt deelnemen aan carrière events zoals de informatiedagen zal een HRM assistent waarschijnlijk over je aanvraag oordelen. Binnen bedrijven zijn er vaak vacatures voor bijvoorbeeld een juridisch secretaresse en nog een voorbeeldbrief, of als Klantenservice Medewerker.


Hier vindt u een motivatiebrief voorbeeld voor een logistics coordinator en een longfunctie assistent. Twee brieven, twee heel verschillende beroepen, namelijk die van machine monteur en management trainee (tip!). Als u al klaar bent voor het echte werk vindt u hier een voorbeeld voor een manager en een manager telemarketing. Een andere functie is die van marketing adviseur of van Marketing Medewerker. U kunt ook aan de slag als marktanalist of als medewerker op de buitendienst of juist de interne dienst. Daarnaast zijn er hier brieven voor een sollicitatie naar de post van operator computerrandapparatuur of de functie van Persoonlijk Begeleider. Er zijn verschillende voorbeeld brieven van mederwerkers, zoals medewerkers voor de planning, PR, redactie en op het reisbureau. Of voor de functie van process engineer, projectmanager of receptionist.

Drie gerelateerde voorbeelden, die van een functie als secretaresse, 2e voorbeeld en van secretarieel medewerker. Ook voor senior functies, zoals senior agent of senior intercedent. Daartegenover staan sollicitaties naar een stageplaats, of nog specifieker een stage als sociaal juridisch medewerker. Twee ongerelateerde voorbeelden zijn die van een taxichauffeur en een Systeembeheerder (tip!). Ook voor beroepen met een “t” zoals teamleidster of telefoniste. Als u naar een verkoopfunctie in een winkel solliciteert is deze brief van een verkoopster, of een verkoopster in een dierenspeciaalzaak misschien wat voor u. Tot slot hebben we nog de motivatiebrief van een verpleegkundige en van twee vertgenwoordigers, een algemene vertegenwoordiger en van een vertegenwoordiger van een uitgeverij.

Wat zet je in de motivatiebrief?

In de brief staan op de eerste plaats je persoonlijke gegevens: je naam, adres, geboortedatum en andere persoonlijke gegevens, die van belang zijn. Denk hierbij ook aan het onderwerp bovenaan de brief en de datum waarop je de brief maakt. Dan volgt je c.v. dit is er een beschrijving van wat je tot nu toe allemaal gedaan hebt: cursussen, opleidingen, werk, etc. Dan geef je jouw motivatie, waarom jij juist uitgekozen moet worden. Zorg dat je zoveel mogelijk op de hoogte bent van bijvoorbeeld de inhoud van de cursus zodat je daar op in kunt spelen. Dan geef je een duidelijke beschrijving van de activiteiten waar je op dit moment mee bezig bent, welke goed bij de cursus of het beroep aansluiten bijvoorbeeld.

Gebruik een voorbeeld

Nu je weet wat er in een brief moet komen staan heb je een format hoe je haar in kunt delen. De gegevens die je al kent kun je meteen invullen en zo blijft er steeds minder over wat er nog ingevuld moet worden. Je motivatie is het belangrijkste, beschrijf vanuit je hart waarom jij gekozen moet worden, dus niet “ik vind het leuk, of “ik ben goed” maar geef goede argumenten, waarom ben jij de juiste persoon op die plek? Je kunt dit ook met je naasten en vrienden bespreken, zij kennen je waarschijnlijk goed en weten ook welke sterke punten je bezit en die kun je ook vermelden in je motivatiebrief.

Succes met solliciteren en vergeet uw motivatiebrief voorbeeld niet aan te passen!

Wanneer u zelf nog een motivatiebrief hebt of opmerkingen hebt over de brieven op deze site, dan kunt u die hieronder kwijt.